Хан Аспарух (1981) – Първа Серия

 

Натисни за голям размер

Държава: България

Година: 1981

Режисьор: Людмил Стайков

Сценарист: Вера Мутафчиева

В ролите: Стойко Пеев, Антоний Генов, Васил Михайлов, Ваня Цветкова, Стефан Гецов, Георги Черкелов, Йосиф Сърчаджиев, Мари Сюр, Лора Кремен, Джоко Росич, Велко Кънев и др.

Езици: Български

Рецензии:

Първа част от филмовата трилогия за събитията преди създаването на българската държава в средата на 7 век. Волжска България се огъва под набезите на хазарите. Следвайки Завете на своя баща, синовете на хан Кубрат търсят нова родина за своите племена. Най-младият от тях – Аспарух, странства 20 години, за да търси „земя завинаги“ за своя народ и достига до устието на река Дунав. Филмовият разказ се води от пленения византийски хронист Велизарий, койо следва Аспарух в неговия поход. Византиецът става свидетел на героични усилия на българите да извояват земята на юг от Дунав и да създадат своя нова държава.

Награда за режисура, награда за операторска работа, награда за мъжка роля на Васил Михайлов, награда за музикално оформление на Людмила Махалнишка на Съюза на българските филмови дейци 1981г., голямата награда „Златна роза“, наградана публиката на Фестивала на българския игрален филм Варна 1982г., Димитровска награда 1983г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.