Мъжки Времена (1977) по Николай Хайтов

* Награда за операторска работа на Радослав Спасов от Съюза на българските филмови дейци, 1977; * Голяма награда „Златен козирог“ на актрисата Мариана Димитрова от Международния филмов фестивал в Техеран, 1977; * Награда за мъжка роля на Григор Вачков и награда за женска роля на Мариана Димитрова от Фестивала на българския игрален филм — Варна, 1978; * Награда за един от трите най-добри филми, Антверпен, 1978.

„Мъжки времена“ е български игрален филм (драма) от 1977 година на режисьора Едуард Захариев, по сценарий на Николай Хайтов. Оператор е Радослав Спасов. Създаден е по разказите „Мъжки времена“ и „Сватба“ на Николай Хайтов. Музиката във филма е композирана от Кирил Дончев. Художник на постановката е Ангел Ахрянов.

В миналото, когато се развива действието на филма, краденето на моми е занаят, обичай и не се наказва от закона. Елица – млада, красива, трудолюбива и свободолюбива девойка бива открадната от Банко и неговите съдружници. Тя прави няколко неуспешни опита да избяга, но след като не успява, се моли на Банко поне той да я вземе за жена, а да не я дава на невзрачния младоженец, за когото я е откраднал. Банко обаче държи на мъжката си дума. По-късно обаче той разбира, че се е влюбил в нея и в края на филма бива убит, отстоявайки правото си да е с нея.

Роли във филма изпълняват актьорите: * Мариана Димитрова — Елица * Григор Вачков — Банко * Велко Кънев — Велко * Павел Поппандов — Динко * Никола Тодев — Кара Кольо * Теофил Баделов — Гельо * Траян Янков — Илчо * Георги Димитров — Петко

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.