Кратко Слънце (1979)

След появата на бичуваща статия във вестник „Литературен форум“ „Кратко слънце“ е спрян. Бдителни „цивилни изкуствоведи“ в киното го обвиняват в нарушаване на „диалектиката между „голямата“ и „малката правда“…
Трагичната история на един работник, който не иска да премълчава неудобни факти от действителността е показателна за атмосферата на фалш, страх, корупция и безперспективност от времето на зрелия социализъм.

Сашко и Таня са млада влюбена двойка, която мечтае за малко усамотение. За да спечели пари за море, младежът започва работа в бригада, копаеща кладенец в двора на началника Крумов.

По време на работата работниците откриват останки от човешки скелети, калаен пръстен, няколко копчета и ръждясала катарама. Смята се, че те са принадлежали на участници в Септемврийското въстание от 1923г. Ако новината за откритието се разгласи, началникът може да има разправии по различни инстанции, затова се решава всички да мълчат.

Единствено Сашко, верен на принципите си, решава че трябва да каже истината, но заплаща с живота си. По време на работа той загива в „инцидент“. Работниците знаят колко е случаен той и си дават сметка, че човек живее не само за насъщния.

„Кратко слънце“ е български игрален филм (драма) от 1979 година на режисьора Людмил Кирков, по сценарий на Станислав Стратиев. Оператор е Георги Русинов. Музиката във филма е композирана от Борис Карадимчев.

Роли във филма изпълняват актьорите: Вихър Стойчев — Сашко, Росица Петрова — Таня, Антон Горчев — Антон, Никола Тодев — Бай Ламбо, Павел Поппандов — Ванката, Георги Кишкилов — Крумов, Кирил Господинов — Ганев, Любомир Младенов — Пежото, Пенка Икономова — Бабата, Катя Чукова — Крумова, Георги Апостолов — Стареца, Веселина Манафова — Старицата, Георги Георгиев-Гочето, Антон Маринов, Калин Върбанов, Божидара Цекова, Николай Узунов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.