Тютюн (1961) по Димитър Димов

„Тютюн“ е български игрален филм (драма) от 1961 година, по сценарий и режисура на Никола Корабов. Оператор е Въло Радев. Създаден е по едноименния роман на Димитър Димов. Музиката във филма е композирана от Константин Казанджиев. Филмът е включен в програмата на фестивала в Кан през 1963 година.

Филмът е житейска драма, наситена с романтика, алчност, политически интриги и копнеж по изчезналото щастие.

Борис, Павел и Стефан са синовете на беден учител по латински в провинцията. Борис е амбициозен, жаден за власт, пари и могъщество, докато по-младите му братя са комунисти, отдадени на делото и партията. Борис се влюбва в красивата Ирина, а Павел – в нейната приятелка Лила, която също членува в партията. Бащата на Ирина е началник на жандармерията в града. Тя отива да учи медицина в София, а Борис се жени за Мария, дъщерята на собственика на „Никотиана“, тютюневата фабрика. След като бащата на Мария умира, Борис наследява фабриката и става богат. Но здравословното състояние на жена му постепенно се влошава, тя е психично болна и не може да разпознава хората около себе си. Ирина и Борис стават любовници, а след смъртта на Мария сключват брак. Малко преди това бащата на Ирина е убит по време на стачка в завода.

Борис прави сделки с немците, София е бомбардирана от съюзниците, а Ирина все повече осъзнава истинската му същност. Борис пие все повече и повече, разболява се и умира. Филмът завършва с посрещането на партизаните и изводът, че човешката душа е вечно търсеща щастието и любовта.

Роли във филма изпълняват актьорите: * Невена Коканова — Ирина * Йордан Матев — Борис Морев * Мирослава Стоянова — Лила * Иван Касабов — Павел Морев * Никола Попов — Шишко * Стефан Пейчев — Костов * Петър Слабаков — Динко * Луна Давидова — Варвара * Волфганг Лангхоф — Вон Гейр * Георги Стаматов — Татко Пиер * Иван Димов — Барутчиев * Магда Колчакова — Спасуна * Цветана Островска * Стефан Петров * Георги Калоянчев * Григор Вачков * Генчо Димитров * Никола Дадов * Константин Димчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.