По дирята на безследно изчезналите

1954. Военната колегия на върховния съд на НР България пристъпва към разглеждането на наказателно дело от общ характер № 634, хвърлящо светлина върху събитията от 1923-1925. През 1953 са открити останките от жертвите на терора, започнат от правителството на Александър Цанков през 1923.

Един след друг тогава „безследно” започват да изчезват десетки интелектуалци като публициста Йосиф Хербст и комуниста Вълчо Иванов, поетите Гео Милев и Христо Ясенов, народните представители Тодор Страшимиров, Петко Д. Петков и много други. Тридесет години по-късно пред Народния съд са изправени останалите живи палачи. Процесът започва с подробно описание на престъпленията, за да стигне до закономерната развръзка – заклеймяване на престъпниците и произнасяне на присъди.

Изтегли книгата от тук: >>> По дирята на безследно изчезналите :

8 thoughts on “По дирята на безследно изчезналите

  • 11.10.2012 at 18:07
   Permalink

   otkade moga da go izteflq tozi film

   Reply
   • 25.10.2012 at 21:03
    Permalink

    Най-вероятно от някой торент тракер

    Reply
 • 10.12.2012 at 22:40
  Permalink

  За голямо съжаление филмът го няма в нито един торент тракер. Много ми е болно за това, защото съм един от създателите на филма. Но какво да се прави, такова е новото време.

  Reply
  • 17.12.2012 at 22:17
   Permalink

   Не мога да се съглася със създателя на този филм. От 12 години събирам БГ филми, а от 3 ги разпространявам като торенти в един торент страница. Знам че това не е моя работа, но българския национален архив нищо не прави за разпространението на филмите. Основен проблем, че някои филми ги няма защото са унищожени като „Песен за човека“ 1954 „10 дни неплатена“ 1971 и много други, защото даден артис е избягал назапад или в момента филма не отговаря на идеологията на „Власта“. Относно новите филми проблема идва че те са направени с държавни пари и някой автор иска да печели цял живот с един филм („Пандути“ 1993 Влади Въргала) и много други, и затова не могат да се разпостраняват в мрежата. Почти трудно ми беше да възтановя част от сериалите „Морска сол“, „Клиника на 3 етаж“ 2000, „Тя и той“ сезон 4. В заключение проблема е в авторите и филморазпостранение (архив) а не в потребитилите които са платили да се направи някой филм…

   Reply
 • 26.12.2012 at 13:18
  Permalink

  Уважаеми господин Попов,
  С голямо удоволствие прочетох Вашия коментар и се радвам, че Вие се занимавате с благородното дело да качвате български филми в торент тракерите. От написаното от Вас, обаче не ми става ясно в кой торент тракер е качен филма „По дирята на безследно изчезналите“. Бих се радвал, ако ми дадете повече информация за това.

  Reply
  • 03.01.2013 at 21:33
   Permalink

   Филма не е качен никъде. Сигурно грешно съм се изразил. Според мен проблема на този филм и много други, че събират праха в Българската Национална Филмотека, и никой не прави нищо да достигнат до хората. Дори като се качи някой филм като торенти или Youtube (с което се спомага да се разпостраняват и съхранят филмите), се прави всичко възможно да се спрат. Но в същото време тези които имат филмите не правят нищо за да достигнат до хората. Вече ми става болно като някой потребител ме попита за някой филм (който има сънтементална стойност за човека) и никъде не може да се намери. Затова трябва да протестираме постоянно за да имаме досъп до наследството което са ни оставели артисти, режисъори, творци… Историята е такава каквато е била, добра или лоша, но никой няма право да ни ограничава да имаме достъп до нея.

   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.