Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Онлайн филми и сериали | March 30, 2017

Scroll to top

Горе

Няма коментари

Отклонение (1967) по Блага Димитрова - Онлайн филми и сериали

| On 28, Авг. 2013

СПЕЦИАЛНАТА НАГРАДА, НАГРАДАТА ЗА ЖЕНСКА РОЛЯ НА НЕВЕНА КОКАНОВА, НАГРАДАТА НА ЖУРИТО НА КИНОКРИТИКАТА ЗА ОПЕРАТОРСКА РАБОТА, Варна, 1967
ЗЛАТЕН МЕДАЛ и НАГРАДАТА НА ФИПРЕССИ, Москва, 1967
НАГРАДАТА ЗА НАЙ-ДОБЪР ФИЛМ НА ИНДИЙСКОТО ДРУЖЕСТВО ЗА ВРЪЗКИ С ЧУЖБИНА, Делхи, 1968

„Отклонение“ е български игрален филм (драма) от 1967 година на режисьорите Гриша Островски и Тодор Стоянов, по сценарий на Блага Димитрова.
Оператор е Тодор Стоянов. Създаден е по мотиви от романа „Отклонение“ на Блага Димитрова. Музиката във филма е композирана от Милчо Левиев.

„Филмът разказва за отношенията на двама души, някога обичали се, дълго време разделени, а после случайно срещнали се. При тази среща и припомнянето на миналото се появяват редица въпроси. Защо са се разделили някога? Какво прави любовта им днес невъзможна? Какво ги е променило? И филмът се задължава да даде отговор не тези въпроси. Блага Димитрова е поетеса на нереализираната любов – на любовта, която едва докосва, неуловима, изненадала, липсваща, по-скоро болка и разочарование, отколкото блаженство. При нея чувствата са поставени под строгия надзор на разума, задъхват се от товара на съображения и комплекси…Филмът „Отклонение“, както и преди това романът „Пътуване към себе си“, е опит на поетесата да предаде на своите специфични проблеми и настроения един по-широк отзвук.“ Ивайло Знеполски

Роли във филма изпълняват актьорите: * Невена Коканова — Неда * Иван Андонов — Боян * Катя Паскалева — Вера * Стефан Илиев — Коста * Доротея Тончева — Павлина * Цветана Гълъбова — Лили от музея * Любен Желязков — Приятелят от кафенето * Дора Маркова — Селянката с прасковите * Светослав Пеев — Асистентът * Димитър Лалов — Заекващият * Николай Узунов — Ячо * Ненчо Йовчев — Варадин

Откъс от романа „Отклонение“:
„…А аз вървях сама по пустите улици и чувах ехото на собственото си сърце:
…Едва сега, след като си тръгнах, почувствувах огромността на случилото се. И колкото повече се отделям от тебе, толкова повече ме изпълва твоето присъствие. Всеки миг преживявам наново като за пръв път. И всеки миг става силен, наситен с нови тонове. Колкото повече се отдалечавам от тебе, толкова по-близо ида до тебе.
И все повече ме изпълва едно горко ликуване, сякаш чак сега истински те откривам. Ти си по-действителен, по-осезаем сега, отколкото в миговете, когато от близост не можех да те видя. И бързам някъде далеч от тебе, защото там някъде ще се кръстосат нашите пътища. Там в бъдната среща ти ме чакаш по близък, наслоен от безбройните възкресени мигове, завладяващ. И аз зная, че утре и през следната нощ и през всички дни и нощи ще бъда с тебе. И все по-пълно ще те усещам в себе си.
Вървях право към изгряващия ден-първият ми ден без тебе.“

Остави коментар


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Никой от показваните файлове не се хоства на този сървър. Линковете се предоставят единствено от потребителите на сайта. Администраторът на този сайт не носи отговорност за съдържанието на публикуваните съобщения или за каквито и да било други действия, извършвани от потребителите. Нямате право да използвате този сайт, за да сваляте или разпространявате материали, ако нямате права да извършвате това. Вие носите отговорност за придържане към тези условия.Екипът на сайта си запазва правото да изтрива от каталога си информация без отстъпени авторски или сродни на тях права, съгласно Закона за авторското право и сродните му права.