Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Онлайн филми и сериали | March 24, 2017

Scroll to top

Горе

Няма коментари

Балканската война 1912-1913 (2009) IІ част - Онлайн филми и сериали

Балканската война 1912-1913 (2009) IІ част


## Режисьор : Константин Чакъров
## Година : 2009
## Времетраене : 30 мин./еп.
## Резюме : Филмов разказ за Балканската война. Използвани са архивни кадри и фотоси.
Балканската война се води между съюза на България, Сърбия, Гърция и Черна гора срещу Османската империя. Българските жертви във войната наброяват 66 000 офицери и войници и 100 000 ранени.
Конкретен повод за войната стават кланетата над българското население в Щип (ноември 1911 г.) и Кочани (юли 1912 г.).

В отговор на жестокостите на османските власти правителствата на България, Гърция, Сърбия и Черна гора отправят до Високата порта искане за административни реформи в европейските предели на империята. След последвалия категоричен отказ от нейна страна те пристъпват към обща мобилизация на войските си.

Начало на военните действия поставя Черна гора. В края на септември 1912 г. нейните войски нахлуват в Северна Албания. Това става повод за прекратяване на дипломатическите отношения между Османската империя и четирите балкански правителства. На свой ред на 5 октомври същата година България и Гърция обявяват война на Турция. На 7 октомври към тях се присъединява и Сърбия. При започване на войната балканските съюзници разполагат общо с 645 000 души войска и 1412 оръдия, а армията на Османската империя възлиза на 420 000 души и 930 оръдия.

Османската империя губи войната и според Лондонския мирен договор (1913) е принудена да отстъпи териториите на запад от линията Мидия (Черно море) — Енос (Бяло море).

Войната на Балканския съюз срещу Османската империя е естествен завършек на национално освободителните войни на балканските нации. Българските жертви във войната наброяват 66 000 офицери и войници и 100 000 ранени.

## Screenshots :

Натисни за голям размер Натисни за голям размер


Остави коментар


Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Никой от показваните файлове не се хоства на този сървър. Линковете се предоставят единствено от потребителите на сайта. Администраторът на този сайт не носи отговорност за съдържанието на публикуваните съобщения или за каквито и да било други действия, извършвани от потребителите. Нямате право да използвате този сайт, за да сваляте или разпространявате материали, ако нямате права да извършвате това. Вие носите отговорност за придържане към тези условия.Екипът на сайта си запазва правото да изтрива от каталога си информация без отстъпени авторски или сродни на тях права, съгласно Закона за авторското право и сродните му права.